Odredišta

Pansion i restoran Zagi
Milana Prpića 46, 49243 Oroslavje
Tel: +385 49 284 666
Fax:+385 49 501 866
E-mail: info@zagi.hr

U mirnoći pitomih zagorskih brežuljaka, u gradu Oroslavju, udaljenih od Zagreba svega 30 minuta odnosno 30-ak kilometara nalazi se restoran i pansion „Zagi“ “, koji svojom bogatom i atraktivnom ponudom zadovoljava visoke ugostiteljske i kongresne standarde.

Naši počeci sežu od 1986. godine kada smo otvorili skroman restoran gdje se rad temeljio na pružanju vrhunske kvalitete ponude i usluge. Radom, požrtvovnošću i ljubaznim odnosom prema gostima nizom godina stekli smo ugled i ime o kojem se zna i čuje mnogo dalje od Oroslavja i Hrvatskog zagorja.

U ugodnom ambijentu restorana, kapaciteta cca 120 mjesta organiziramo razne proslave i prigodne svečanosti, svadbe, krštenja, poslovna druženja i razna druga atraktivna događanja. Sa posebnim ponosom ističemo raznoliku i bogatu ponudu domaćih i internacionalnih specijaliteta, te široku ponudu biranih pića i domaćeg vina, koja uz ljubazno i stručno osoblje doprinose tome da je restoran „Zagi“ rado posjećivan tijekom cijele godine kako od strane individualnih gostiju iz bliže i dalje okolice tako i od mnogobrojnih poduzeća, udruga, sportskih klubova i sl.

U sklopu restorana nalazi se za sve pušače prostor za pušenje u skladu s važećim propisima. Među prvima u Hrvatskoj, u ožujku 2010. godine dobili smo odobrenje za korištenje prostora za pušenje od nadležnog Ministarstva.

Ugostiteljsku ponudu upotpunjuje mogućnost odmora u našem moderno uređenom pansionu koji danas broji 48 soba (kapaciteta 110 kreveta s mogućnošću 20 pomoćnih ležaja), a za potrebe prezentacija, poslovnih sastanaka i sl. na raspolaganju je i atraktivna kongresna dvorana, kapaciteta cca 50 sjedećih mjesta, opremljena potrebnom audio i video opremom te žičanom i bežičnom vezom na internet.

Uspješnost poslovanja pansiona „ZAGI“ zasniva se na visokoj razini sustava HACCP kojim se osigurava zdravstvena ispravnost i sigurnost hrane. Održavanje i stalna poboljšanja uspostavljenog sustava upravljanja mi shvaćamo kao naš prioritet.


Dvorac Oroslavje Donje / Park obitelji Prpić

Dvorac Oroslavje Donje, koji još i danas postoji, građen je potkraj 18. st. Sagradio ga je Sigismund Vojković/Vojkffy, kraljevski komornik i zapovjednik straže u dvorcu Schönbrunn u Beču u vrijeme vladanja carice Marije Terezije. Dvorac je nastao u vrijeme izuzetne stvaralačke životi koja je zahvatila Zagorje u drugoj polovici 18. st. Sagrađen je u kasnobarkonom stilu u obliku slova U s velikom vežom u koju se ulazi u dvorište dvorca. 

Zanimljivost ovog dvorca je u tom što su na svodovima u unutrašnjosti sačuvani  rijetki ostaci kasnobarkonog slikarstva u Hrvatskoj iz kraja 18. st, koji sadrže motive likova iz grče i rimske mitologije. 

Uz to u glavnoj dvorani dvorca sačuvan je jedini primjerak kasnobarkono - klasicističke peći u Hrvatskoj. Oko dvorca je krajem 18. st. izgrađen prekrasni perivoj uređen s baroknim i klasicističkim obilježjima koji je krajem 19. st. dobio obilježja pejzažno – vrtne arhitekture. Krajem 19. st. perivoj je uređen s obilježjima pejzažno-romantičarske vrtne arhitekture. 

Tada je posađeno mnoštvo egzotičnog drveća porijeklom iz raznih dijelova svijeta. Dvorac je od 1897. promijenio nekoliko vlasnika, a konačno ga je 1920. kupio poduzetnik Milan Prpić.Dvorac Oroslavje Gornje / Park Vraniczany

Dvorac Oroslavje Gornje obitelji Sermage bio je u drugoj pol. 18. st. jedno od središta društvenog i kulturnog okupljanja tadašnjeg plemstva. Vlasnici dvorca Oroslavje Gornje bile su plemićke obitelji Čikulin, Sermage i Vraniczany. 

Dvorac je od 18. st. nekoliko puta bio renoviran i to na temeljima dvorca kojeg je vjerojatno još 30-ih godina 17. st. sagradio Julije Čikulin, ali o tome nema podataka. Arhitektura dvorca imala je barokna obilježja, četverokrilnog oblika s  unutarnjim dvorištem i okruglim kulama. Dvorac je imao prekrasno ulazno pročelje sa tornjićem i satom na vrhu. To je bio jedini dvorac u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pokriven crijepom. 

Uz dvorac je bio uređen perivoj po uzoru na onaj u Versailiesu sajezerom u dnu perivoja i otočićem. U tom perivoju sačuvani su kipovi Flore i Satira, jedini sačuvani barokni kipovi s mitlološkim bićima u Hrvatskoj. Ljepota dvorca i perivoj privukla je poznatog skladatelja Franza Liszta da boravi ovdje u dva navrata 1846. i održi koncert za tamošnje plemiće.  

Jedan od vlasnika, Ivan Franjo Čikulin (1681.-1746.) u ovom je dvorcu imao jednu od najbogatijih knjižnica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj sa radovima tada najvećih europskih pravnika, filozofa i književnika. 

Posljednji vlasnik barun Ljudevit Vraniczany dotjerao je još perivoj u duhu romantizma i historicizma. On je bio ljubitelj književnosti i likovnih umjetnosti i u svom dvorcu u Oroslavju ugošćivao tada najveće hrvatske književnike i slikare. Vlasnikom dvorca postzao je 1920, poduzetnik Milan Prpić koji je u njemu otvorio tvornicu tekstila. Nažalost, dvorac je izgorio 1949. godine.LIPOVEČKA KLET
Lipovečka 31, 49243 Oroslavje
Tel:    049/ 89 36 096 
098 68 75 77 Jasmina
098 37 88 65 Nadica 

Lipovečka klet se nalazi  na području grada Oroslavja, koji je od davnina kulturno-povijesno središte  Hrvatskog zagorja.  Lipovečka Klet je smještena na prekrasnoj lokaciji sa lijepim pogledom, u okrilju zagorskih brega, sa bezbroj vinograda i voćnjaka. Do iste se dolazi vinskom cestom, uz koju se nalazi na stotine klijeti, a svaka od njih ima svoju priču. Lipovečka Klet odavna ugošćuje brojne goste, te su istu pohodile mnoge poznate javne i privatne osobe. 

Poznata je po kvalitetnoj domaćoj hrani, a specijaliteti su joj: Srneći gulaš, Meso z banjice, kobasice od divljači, domaći suhi sir, sir z vrhnjem, bučnica, štrukli…

Služe se kvalitetna vina, domaće rakije, likeri, i sve to po izuzetno niskim cijenama.

U zatvorenom prostoru domaćinstva može se smjestiti osamdesetak gostiju, a na terasama pedesetak. Nude se pravi domaći specijaliteti iz zagorske kuhinje, pripremljeni uglavnom,  na starinski, domaći način. Ovdje se mogu organizirati ručkovi i večere za obiteljska slavlja, razne prigodne proslave, poslovni ručkovi i večere, svadbene svečanosti, ručkovi ili večere za grupe preko turističkih agencija ili grupe penzionera. Za potrebe Vaših svečanosti ili domjenaka tu je i zabavno-glazbeni program u “live” izvedbi ili pak za mlađu ekipu DJ. 

U neposrednoj blizini nalaze se Terme Jezerčica i Stubičke toplice. Nedaleko se nalazi muzej Seljačke bune u Gornjoj Stubici. Nakon razgledavanja obližnjih kulturno povijesnih znamenitosti, navratite u „Lipovečku klet“ gdje ćete zaboraviti brzi ritam današnjeg načina života, pogledom na ljepotu oko vas zaboraviti ćete probleme nakon čega ćete, vjerujemo, biti stalni gosti „Lipovečke kleti“.

Broj parkirnih mjesta:
20 mjesta
Broj sjedećih mjesta:
80 mjesta zatvoreni prostor i 50 terasa
Dostupnost:
Asfaltirani pristup, naselje Andraševac, Oroslavje, udaljenost od zračne luke Zagreb 30 km
Podržavajuće usluge i servisi:
Kušanje vina u vlastitom podrumu i vinoteci

Ponuda:
Tradicijska kuhinja, usluge smještaja,  organizacija poslovnih ručkova, svečanosti, seminara,dječje igralište, branje gljiva u sezoni,  razgledavanje vinograda , dječje igralište, šetne ture u okruženju
Šetnje vinskim cestama od Oroslavja do Donje Stubice ili Hruševca
Hrana – vlastita ponuda
Specijaliteti:meso iz banjice, raca s mlincima,  zapečeni štrukli, te domaći zagorski kruh, domaći narezak, svježi sir i vrhnje, srneći gulaš


Župna crkva Uznesenja Blažene djevice Marije

Župna crkva, nekadašnja kapela BDM, sagrađena je vjerojatno 1652. ili 1653. godine, ali se u povijesnim izvorima prvi put spominje 1669. godine. Od 1941. to je župna crkva. 

Kapela je bila više puta preuređivana, a današnji oblik dobila je početkom 20. st. Oltar sa svetohraništem (tabernakulom) iznad kojeg  je lik BDM sa srebrnom krunom datira iz početka 18. st., a vrijedi spomenuti iznad kipa Majke Božje lik Boga Oca, koji stoji kao u oblacima, a ispod njega je Duh Sveti u obliku goluba. Sav je oltar urešen zrakama, koje se šire na sve strane s anđelčićima i raznim ukrasima.


Kapela Svetog Roka, Oroslavje

Kapela Svetog Petra, Krušljevo selo - Oroslavje